Meer ijzers in het vuur hebben

2008-06-14 22:42:00 Turkish players celebrate after Turkish forward Nihat Kahveci scored his team's third goal during the Euro 2008 final group A match Turkey vs. the Czech Republic on June 15, 2008 at the Stade de Geneve, in Geneva. Turkey won 3-2. AFP PHOTO / PAUL ELLIS -- MOBILE SERVICES OUT --

Het zal niemand ontgaan zijn: dit jaar zijn “we” er niet bij op het EK voetbal in Frankrijk.
Geen oranje, maar heel veel groen, blauw en rood op de tribunes en ik moet zeggen: het kijkt wel lekker rustig. Geen gesleep van oranje tompouces, opletten of de oranje shirts wel op tijd gewassen zijn voor de volgende wedstrijd en ook geen gewapper van oranje vlaggetjes aan je huis. De kinderen bij de Albert Heijn roepen om dino’s in plaats van wuppies. En niet dat blok in je maag dat zou kunnen liggen aan combinatie tompouces, ballen en alcohol, maar vaker het geval is doordat we na 10 minuten tegen een achterstand aankijken of de ene na de andere bal op het middenveld blijft hangen.

Maar ik moet eerlijk zijn: voor ons is het EK nog niet afgelopen. Wij hebben namelijk nog een ijzer in het voetbalvuur: Turkije. Toegegeven, het is een dun ijzertje, maar desalniettemin vegen wij op de dagen dat Turkije speelt onze agenda leeg en zitten we vol verwachting voor de buis. Maar dit jaar geen blok in de maag van baklava, köfte en raki, want de Turken spelen een beetje slappies. Een bondscoach die van de landskampioen Besiktas maar 1 speler kiest in de basis, maar wel iemand opstelt die bij zijn eigen club al 4 maanden geen bal heeft geraakt. En ook in dit team tomeloze ijdeltuiten die hun haar belangrijker vinden dan een aanstormend doelpunt van de tegenpartij. Kortom, we zijn nu 2 wedstrijden verder in het toernooi en Turkije staat helemaal onderaan met 0 punten en doelsaldo -4.

Aan morele ondersteuning van onze omgeving ligt het niet: we worden helemaal niet geplaagd op Facebook en het regent meelevende appjes na een verloren wedstrijd. Afgelopen vrijdag stond vriend Marco ineens op de stoep met een goede fles wijn en daar hebben we er nog 2 achteraan gegooid na de 0-3 nederlaag tegen Spanje. Laten we dan van de (waarschijnlijk toch echt) laatste wedstrijd van Turkije op het EK een feestje maken. En dat is vanavond. Broodjes köfte, bubbels en goed gezelschap; dat moet de opmaat zijn naar een klinkende zege op Tsjechië. Het liefst met meer dan 2-0. En dan moeten er nog wat andere teams iets minder spelen en zijn we gewoon door! Wat zullen we toeteren vanavond!

Dan is het wel te hopen dat de wedstrijd nog ergens uitgezonden wordt. Tegelijkertijd speelt namelijk Spanje tegen Kroatië en ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat daar de voorkeur naar uit gaat bij de uitzendbazen. Onbegrijpelijk, maar goed. Volgens man heeft Ziggo 4356 kanalen. Over meerdere ijzers in het vuur gesproken.

P.s. de actualiteit achterhaalt vooruit geschreven columns: De NOS zendt gewoon alle twee de wedstrijden uit: op 1 en op 3. Dit is een teken! Het gaat goed komen!

3 reacties

  1. Mathilde

    En Turkije nog wel op Nederland 1, dat is een teken! Fijne avond.

    Beantwoorden
  2. Anja Koopman

    Gaat helemaal goedkomen: Tuteren bij ErTUTgrul & Pien vanavond ???

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *